Százhalombattai kézilabda

Városunkban a Dunai Kőolaj Sport Kör (DKSK) megalakulásakor 1966-ban honosodott meg a kézilabda sport, mert ekkor hozták létre a kézilabda szakosztályt. A felnőtt csapat a megyei II. osztályban kezdte meg a szereplést. Hazai mérkőzéseiket az I. számú Általános Iskola udvarán lévő salakos pályán játszották. A kezdeteknél a csapat tagja volt többek között Móré Károly, Nagy Károly, Szer Mihály, Szabó Antal. Az utánpótlás nevelés kirobbanó ütemben zajlott az akkor még egyetlen általános iskola keretein belül Kolosi György testnevelő vezetésével. Ő volt az aki hosszú távra megalapozta városunkban ezt a remek sportot. Rengetek fiatal játékos fordult meg az edzésein, akik később jó hírét vitték Százhalombattának. A ’60-as évek végén a Városi Tanács segítő támogatásával újabb salakos kézilabda pálya épült a mostani Önkormányzat és főtér helyén. A fiatalok fejlesztésének eredményeként 1972-ben a csapat megnyerte a bajnokságot és feljutott megyei I. osztályba. Ekkor már a felnőtt csapat tagja volt Borsó Tibor, Jencsel Béla, Kiss József, Marinov György, Miákits Tibor és Sinka László is. 1974-ben átadásra került a „SPORTPARK” ahol a kor elvárásainak magasan megfelelő bitumenes kézilabda pálya is épült, amely hosszú időre otthont adott a kézilabdásoknak. Öltözni ugyan a mostani Kipp-Kopp Óvoda melletti barakkban kellett, de ez is nagy előre lépésnek számított. A csapat edzője ekkor Péter Zoltán volt. A hetvenes évek második felében az akkori elnök dr.Ried József vezetésével a szakosztály nyitott a más csapatokból érkező játékosok irányába és az addigi „csak battai” útvonal kicsit elkanyarodott. Ekkor érkezett a csapathoz többek között a kor egyik nagy nevű játékosa, Demjén Ferenc, aki 47 alkalommal a címeres mezt is magára ölthette és a fiatal szárnyait bontogató tehetséges edző Karádi Péter. Nyolc év egy helyben járás után 1980-ban a csapat megnyerte a megyei bajnokságot, majd sikeresen szerepelt a megyei bajnokok között kiírt és Fonyódon rendezett osztályozó tornán, ahol az első három között végzett. Ezzel a sikerrel a battai kézilabda kilépett az országos szintérre, ahonnan azóta el sem távozott.

A bajnok csapat tagjai voltak: Marinov György, Perger László, Winkler Sándor, Szigeti Péter, Eisrich István, Demjén Ferenc, Koller János, Somlai József, Varga Árpád, Koller István, Vatai Béla, Hóbor Ferenc.

A nagy siker nem kényelmesítette el a sportolókat és két év elteltével 1982-ben újabb bajnoki címet ünnepelhetett a csapat amivel feljutott az NB I/B osztályba. 1982 más szempontból is nagy lépés volt, mert ekkor megépült a korát megelőzően modern Városi Sportcsarnok. A kézilabdások első fellépése az új „színpadon” 1982.12.12-én volt a Tatabánya akkor NB I-ben szereplő csapata ellen Magyar Népköztársaság Kupa mérkőzésen volt, ahol bravúros 28-28-as döntetlent sikerült elérni. A csapat sajnos nem tudta elsőre megtartani másodosztályú pozícióját és visszaesett az NB II-be, de 1985-ben a bajnokság megnyerésével, hosszú időre ismét NB I/B osztályú csapat lett. A battai kézilabda egész 1997-ig az újabb bajnoki címig ebben a bajnokságban szerepelt, ahol a csapat mellett dolgozott edzőként többek között, Németh Sándor, a már említett Demjén Ferenc, Hoffman Pál (sokszoros válogatott, Tököl Polgármestere), Kovács Péter (többszörös világválogatott). Az egyesület életében nagy változást jelentett a DKSK megszünése 1992-ben, ekkor az egyesület integrálódott az SZVSE-be.

1997-ben a csapat Koller János irányításával 100%-os teljesítménnyel megnyerte az NB I/B. bajnokságot, amivel jogot szerzett a legmagasabb osztályban való szereplésre. Ugyan ebben az évben a Magyar Kupában a csapat bronz érmet szerzett és megkapta a „Pest Megye legjobb felnőtt csapata” kitüntető címet.

Az osztály váltás ismét csak egy évet jelentett, majd a 2000-ben már Százhalombattai Sport Kft-ként szerzett újabb bajnoki cím után ismét kinyílt az NB I. kapuja. A csapat 2005-ig szerepelt megszakítás nélkül a legjobbak között, ahol legjobb eredménye a 6. hely volt. Ez idő alatta a csapat edzői Koller János, Györfi János, Hemela Zsolt voltak. A csapatban megfordult néhány tehetséges fiatal, többek között Kiss Imre, Tombor Csaba, Herbert Gábor, akik később a válogatottságig vitték és néhány olyan meghatározó játékos, Adorján Gábor, Elek Gábor, Vlagyimir Golovin, Molnár József, Győrffy Sándor, Hemela Zsolt akik azóta első osztályú csapatok szakmai munkáját irányítják.

A Sport Kft. megszűnésével, a battai kézilabda kereste a megfelelő működési formát, amelyet 2004-ben talált meg, és Molnár Sándor elnökségével akit Mérges István váltott megalakult a mai napig működő Százhalombattai Kézilabda Egyesület (SZKE). A csapatot megviselték a váltás nehézségei, ezért a 2005-2006-os bajnokságot az NB I/B-ben töltötte, ahonnan átszálló jeggyel egyből visszajutott a legfelső osztályba. A bajnok csapat játékos kerete a Balázs Tibor, Boda Péter, Csík János, Duleba Norbert, Füsi János, Gólya Levente, Haag Dávid, Horvát Ferenc, Jakab László, Józsa Tamás, Kertész Balázs, Kuzman Milan, Nagy Máté, Nikolicza Renátó, Pásztor István, Perényi Zoltán, Perger Zsolt, Varga Máté, Vitáris Norbert volt, a csapat edzőjeként pedig a sokszoros válogatott Sótonyi László tevékenykedett. Az élet ismételte önmagát, mert ebben az évben a csapat ismét a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé jutott. A csapat a következő években előbb a 9. majd a 7.helyen végzett és ezzel 2007-ben másodszor nyerte el a „Pest Megye legjobb felnőtt csapata” kitüntető címet. A klubot ekkor Karádi Péter vezette. Ez idő alatt újabb hírességek fordultak meg a csapatban, többek között Kertész Balázs, Perger Zsolt, Mohácsi Árpád és Bécsi János is. 2009 a klub fekete éve volt. Az előző évek anyagi nehézségeit nyögve az Adorján Gábor edzette csapat az alapszakaszt még sikerrel vette, de a rájátszásban sajnos kénytelen volt elköszönni az NB I-től.

Az egyesület vezetése a teljes újjászervezés mellett döntve a csapatot az NB II-be nevezte. A csapat élére Keresztes Józsefet állította. A csapat egy vereséggel a bajnokságot megnyerte és ez által feljutott az NB I/B osztályba, ahol az egyesület elnöki posztját már Kertész Balázs tölti be.

Az utolsó battai bajnok kézilabda csapat névsora a következő: Balázs Tibor, Gólya Levente, Józsa Tamás, Kertész Balázs, Kovács Levente, Kurán István, Marczinkovics Márk, Matos Zoltán, Mészáros László, Minárovics Gábor, Nikolicza Renátó, Orth Bence, Pásztor István, Rádler Csaba, Tarjányi Dávid, Tepliczky Tamás, Tóth Ádám, Valkusz Ádám, Váradi Roland, Varga Péter, Zalai László

A csapat stabil NB I/B-s csapattá vált. Az első évben a bajnokság 5.helyén végzett és Balázs Tibor gólkirály lett.

Kiemelkedő siker volt a 2012/2013-as szezonban szerzett ezüstérem.

A 2015-ös évre sikerült elérnünk azt, hogy hazai mérkőzéseink átlag nézőszáma meghaladta a 300-400 főt. Ezzel egyértelműen a legnépszerűbb egyesületek között vagyunk.